安全 · AiThao

你嘅資料:保存期限、備份與刪除

AiThao 保存乜嘢、保存多久,以及你點樣带走或刪除它。

保存多久

  • 等待某部手機接收嘅加密訊息副本:直到該手機收到為止,最长 30 天。
  • 聊天中傳送嘅相片:180 天。視訊、語音訊息和其他檔案:90 天。之後檔案會從存儲中刪除,訊息會注明这一點;已喺手機上嘅副本仍保留喺手機上。
  • 開啟閱後即焚嘅聊天中嘅訊息:直到每條訊息嘅計時結束。
  • 保留到你手動刪除紀錄或者刪除帳號為止;其他參與者嘅通話清單可能依然會保留。
  • 請求和诊斷日志:30 天。
  • 推送令牌和裝置紀錄:裝置最後一次出現後最多 30 天。
  • 線上狀態:幾分鐘。

聊天備份

備份係可選嘅(設定 → 聊天備份)。你嘅手機用隨機金鑰加密一份對話紀錄副本,該金鑰再由保存喺你嘅 iCloud 鑰匙圈中嘅恢複金鑰鎖定,恢複金鑰從唔傳送畀 AiThao。伺服器保存加密備份,無法打開。如果你同時丟失手機、Apple ID 和恢複金鑰,冇人能恢複對話紀錄,AiThao 也唔能。

换到新手機

新手機顯示一個QR 碼;旧手機掃描後,用只存喺於这個QR 碼中嘅金鑰加密并傳送你嘅對話紀錄。伺服器只轉發加密資料,并喺一小時內刪除。

獲取你嘅資料副本

寫信到私隱郵箱,30 天內你會收到一個檔案,包含伺服器上與你帳號有關嘅資訊。對於端對端加密嘅聊天,这意味著誰喺何時畀誰發了訊息,而唔係內容本身:內容只存喺於你嘅手機和你嘅備份中。

刪除帳號

“設定 → 帳號 → 刪除帳號”會刪除帳號、登錄方式、裝置、聯絡人、屏蔽列表、通話歷史、頭像、聊天備份以及傳輸中嘅聊天,并释放使用者名。此操作無法撤銷。

你已傳送嘅訊息會保留喺對方嘅對話中,顯示為來自“已刪除嘅帳號”。若要從雙方刪除某條訊息,請先對所有人刪除。

如果你六個月(或喺“設定 → 私隱”中選择嘅 1、3 或 12 個月)未打開 AiThao,帳號會以同樣方式刪除,并喺一周前發出通知。

資料點樣使用

應用程式會傳送事件以衡量廣告成效;使用地圖服務嗰陣,該服務亦會接收資料。私隱政策說明咗詳細資訊與可用設定。

常見問題

我嘅資料會被用於廣告嗎?

應用程式會傳送事件以衡量廣告成效;使用地圖服務嗰陣,該服務亦會接收資料。私隱政策說明咗詳細資訊與可用設定。

刪除帳號會刪除我發出嘅訊息嗎?

唔會從對方嘅對話中刪除:訊息只有一份,也属於對方。你嘅名字會從中移除。如果希望訊息從雙方消失,請喺刪除帳號前對所有人刪除該訊息。