喺你嘅手機上
- 開啟App鎖,讓 AiThao 只能用面容 ID 或密碼打開。
- 選择通知顯示嘅內容,如果你唔希望,鎖屏上就唔會顯示訊息預覽。
喺你嘅聊天中
- 與談论敏感話題嘅人核對安全碼。
- 喺唔需要留紀錄嘅聊天中開啟閱後即焚。
- 如果某條訊息唔該留喺對方那裡,就對所有人刪除,而唔只係對自己。
誰能睇到你
- 選择誰能睇到你嘅資料:所有人、你嘅聯絡人或無人。
- 如果願意,可以隱藏線上狀態;隱藏後睇起來和離線完全一樣。
- 屏蔽任何你唔想再聯系嘅人。
翻譯與備份
- 如果對話敏感且你們有共同語言,請關閉雲翻譯:呢樣訊息就唔會离開端對端加密嘅路径。
- 開啟聊天備份并妥善保管恢複金鑰,或者经過考虑後決定唔備份。
當你离開時
“設定 → 帳號 → 刪除帳號”會刪除你嘅帳號以及只属於它嘅一切。如果你唔再使用 AiThao 但冇刪除帳號,帳號會喺你設定嘅期限後被刪除,預設係六個月。
常見問題
最有用嘅一步係乜嘢?
對大多數人來講係App鎖:別人拿到你嘅手機時,它能保護你嘅聊天。
關閉翻譯會改變加密嗎?
從某種意義上講會:關閉後,訊息文字從唔傳送畀翻譯服務,因此全程保持端對端加密。